Voedingswaarden en Medicinale werking van kruiden en specerijen o.a. kurkuma

Samenwerking met wetenschappers

Himalayam is het  eerste restaurant in Nederland dat in samenwerking met wetenschappers  aandacht besteed aan de  effecten van de welbekende curry op onze gezondheid. De curry is een populair gerecht in de Oosterse keuken, maar wat zit er nou echt in en waarom denkt men dat het gezond is en hoe gezond is het, welke gezonde voedingsstoffen zitten hierin en wat is hiervan de werking op het lichaam of heeft het een medicinale werking en is dit bewezen?

Professor Renger Witkamp

Renger houdt zich aan de Wageningen Universiteit bezig met  onderzoek op het grensvlak tussen  voeding en medicijnen. Interessant is dat in de Indiase traditie dit onderscheid van oudsher veel minder  scherp is afgebakend . Veel kruiden die in curries worden gebruikt kom je ook veelvuldig tegen in de Ayurveda. Ayurveda wordt soms gezien als een traditionele geneeswijze uit het Indiase sub-continent. Het is echter veel meer dan dat. Juist de gezondheid en het voorkomen van ziekten staan centraal. Dit begint met aandacht voor gezond eten en een goede spijsvertering. Anno 2017 zijn deze principes onveranderd. Het gebruik van orignele en verse ingredienten en kruiden als geelwortel (kurkuma), fenegriek, mosterdzaak en curryblad bevordert een goed functionerend darmkanaal.  En juist de laatste jaren wordt ook in de ‘moderne’ wetenschap erkend hoe enorm belangrijk onze darmen zijn voor de algehele gezondheid. Iets dat men duizenden jaren geleden al in India toepaste.